Jajka | Ola Juszkiewicz radzi co trzeba o nich wiedzieć

Ola Juszkiewicz jest już stałą bywalczynią śniadaniowego programu TVN. Nasza MasterChef od czasu zdobycia tytułu inspiruje kulinarnie miliony Polaków. Podczas ostatniej, przedświątecznej wizyty w warszawskim studiu zaprezentowała widzom kompendium wiedzy o jajkach - królujących na wielkanocnych stołach. 

Aleksandra Juszkiewicz

Fot. instagram.com/olajuszkiewicz_masterchef

 

Rady dotyczące jajek

przygotowane przez Aleksandrę Juszkiewicz

CZYTAJ lub OGLĄDAJ

 

Najważniejsze zasady gotowania jajek

  1. Do gotowania wybieraj jajka w temperaturze pokojowej
  2. Jajka wkładaj do gotującej się wody
  3. Sól lub ocet zapobiegają wypłynięciu białka w przypadku pękniętej skorupki.
  4. Czas gotowania:
  • Płynne żółtko, 90% ścięte białko – 4 minuty
  • Płynne żółtko, 100% ścięte biało – 6 minut
  • Jajko na twardo – 9 minut
  • Nie gotuj więcej niż 10 minut!
  1. Po ugotowaniu niezwłocznie umieść jajka w zimnej wodzie – to zatrzyma proces gotowania.

 

Jak ugotować jajko w koszulce?

  1. Najważniejsze to zawsze świeże jaja. Starsze mają wyższe pH co destabilizuje wiązania między proteinami i białko rozwarstwia się w wodzie.
  2. Dodatek octu i soli powoduje, że białko ścina się przy niższej temperaturze. Wir ułatwia w owinięciu się białka wokół żółtka.
  3. Woda wrząca, ale nie bulgocząca.
  4. Jajko najpierw wybij do miseczki, dopiero potem zdecydowanym ruchem umieść w wirze.
  5. Gotuj ok. 2,5 minuty.

 

Czy spożywanie surowych jaj jest bezpieczne?

Niekoniecznie. Wszystko przez potencjalną obecność bakterii z grupy Salmonella.

Pałeczki bakterii mogą być w skorupce lub w środku jaja (przedostały się do wnętrza w układzie rozrodczym kury).

Szybka pasteryzacja pomoże pozbyć się bakterii: jajka włóż do rondla, zalej zimną wodą i zagotuj do temperatury 55-60 st. C (>60 jajka zaczną się gotować w środku). Gotuj w tej temp. Przez 3 minuty.

Dania z zawartością surowego jaja powinny być spożyte jak najszybciej po przygotowaniu, gdyż Salmonella namnaża się z czasem do poziomu niebezpiecznego dla zdrowia.

Kategorycznie nie dla surowych jaj: kobiety w ciąży, dzieci, osoby z niską odpornością.

 

Jak sprawdzić czy jajko jest ugotowane?

Porównaj wirujące jajka;)
Jajko ugotowane kręci się dłużej, stabilniej i szybciej niż jajko surowe.

Jajko surowe będzie „próbowało” kręcić się, jednak jest to ruch bezwładny i jajko szybciej się zatrzyma.

 

Jak sprawdzić czy jajka są świeże?

 Umieść jajko w szklance z wodą!

Jajko bardzo świeże będzie stabilnie leżeć poziomo na dnie szklanki.

Jajko, ok. tygodniowe będzie podnosiło się czubkiem do góry.

Jajko na granicy świeżości będzie stało pionowo na dnie.

Jajko nieświeże, nie nadające się do spożycia uniesie się na powierzchni wody.

 

Myć jaja czy nie myć?

Nie myć!

Przed włożeniem do lodówki jajek nie myjemy.

Mycie jajek niszczy warstwę ochronną, znajdującą się na skorupce, która zabezpiecza środek jaja przed zepsuciem.

 

Przechowywanie jajek

W lodówce lub ciemnym zimnym miejscu (temp. 4 st. C) w kartonowym pojemniku.

Data ważności

Ok. 4 tygodni po zniesieniu jaj przez kurę, nie 4 tygodnie po zakupie – oczywiście przy właściwym przechowywaniu.

Trzymamy się daty ważności na opakowaniu – kupując jajka w sklepie nigdy nie mamy pewności jak wcześniej były przechowywane.

 

Informacje: https://www.instagram.com/p/CqaF4JwIK1n/