Wywiad z Olą Juszkiewicz uczestniczką Master Chef

Na kanale YouTube Miasto Giżycko official pojawił się wywiad z Olą Juszkiewicz, uczestniczką niezwykle popularnego programu kulinarnego Master Chef Polska, zrealizowany przez redakcję gizycko.tv. Zachęcamy do obejrzenia wywiadu, spróbowania przepisu na risotto i trzymajmy oczywiście wszyscy kciuki za występ Oli w odcinku finałowym, który już w tę niedzielę o 20.00 na antenie TVN.   Obejrzyjcie wywiad z Olą Juszkiewicz, dowiedzcie się skąd wzięła się jej pasja do gotowania, jak przygotować wspomniane, pyszne risottto z grzybami, kto nauczył ją robić idealny sos holenderski oraz czy warto marzyć:)   GIZYCKO.TV Spotkania z ciekawymi ludźmi | odc. 1: Ola Juszkiewicz   Kadr z wywiadu gizycko.tv: Ola Juszkiewicz   GIŻYCKO.TV startuje z nową serią „Spotkania z ciekawymi ludźmi”. W każdym odcinku rozmawiamy z ciekawymi osobami z Giżycka i okolic. Gościem pierwszego odcinka jest właśnie Ola Juszkiewicz, uczestniczka 9. sezonu programu MasterChef i mieszkanka Giżycka. Z Olą rozmawiamy o jej pasji do gotowania oraz o kulinarnych inspiracjach.   Przepis na risotto Oli   Składniki: - 250 g opłukanego w zimnej wodzie ryżu arborio - 1 l przyprawionego bulionu - ok. 60 g startego parmezanu lub sera grana padano - miseczka podsmażonych grzybów leśnych - pęczek posiekanej świeżej pietruszki - 3 szalotki - kostka masła - 250 ml wina białego wytrawnego, np. Chardonnay   Sposób przygotowania: Na łyżce masła zeszklij posiekaną drobno szarlotkę. Dodaj białe wino i zmniejsz gaz. Zredukuj płyn do 3/4 objętości. Wyłóż ryż na patelnie z szalotka i zredukowanym winem i podpraż przez ok. 2 min cały czas mieszając. Dodaj 1/4 bulionu, wymieszaj i pozwól by ryż gotował się w bulionie. Cały czas mieszaj. Kiedy ryż „wypije” płyn to ponownie podłej bulionem, kontynuuj mieszanie i podlewaj sukcesywnie bulionem aż ryż będzie al dente. Do ugotowanego ryżu dodaj ser i dokładnie wymieszaj. Zdejmij z gazu i dodaj ok 120 -150 g masła pokrojonego w kostkę, dokładnie połącz ryż z masłem. Na sam koniec dodaj posiekaną pietruszkę. Podawaj od razu po przygotowaniu. Nie zaleca się ponownego podgrzewania risotto.   Smacznego!   grafika, informacje: Giżyckie Centrum Kultury